Blog

11 september 2024

Uitgerust weer aan het werk

De meeste mensen vinden het heerlijk om vakantie te hebben. Zo lekker relaxed! Niks moet, alles mag, geen horloge nodig. Kortom, dat heerlijke vakantiegevoel!

Veel mensen zuchten na de vakantie dan ook: “Konden we dat vakantiegevoel maar vasthouden.” De realiteit is dat we, zodra we aan het werk zijn, weer heel snel in het oude ritme zitten, dat ritme van: Alles moet en niks mag.

Nou ja, dat is overdreven, maar je begrijpt wat ik bedoel.

Hoe houd je dat lekkere vakantiegevoel nou langer vast?

Eerst een kritische vraag: Wil je dat echt wel? Hoe goed is het voor je om het hele jaar lang niks te moeten en alles te mogen? Hoe veel zouden we eten en drinken? Welke collega, werkgever of klant zou dat blijvend accepteren? Hoe vinden we het echt om structuurloos door de dagen te gaan?

Mensen hebben een dagbesteding nodig, een structuur, we moeten ergens voor opstaan en het is goed om lekker bezig te zijn, zodat we energie gebruiken, moe worden, slaap krijgen en op een goede tijd naar bed gaan. We voegen graag iets toe aan ons eigen leven en dat van een ander. En elk werk, van iedereen, doet dat ook. En hoe leuk is vakantie als je echt alleen maar vakantie hebt?

Dus hoe je er ook op kunt mopperen, het is noodzakelijk voor je welzijn om werk te hebben.

Maar let op: Als je tijdens je werk alleen maar stress en druk ervaart, dan is het contrast met de vakantie wel erg groot en ook niet gezond. Dan moet je zeker gaan kijken naar factoren die jou stress geven. Kun je deze factoren verminderen, delegeren, spreiden, elimineren? Kijk kritisch naar je agenda. Hoe vol zit die? Met wat? Waar krijg je energie van en wat kost je vooral energie? Hoe blij word je van de dingen die er in staan? Is je agenda voor meer dan 80 % gevuld met afspraken en taken, dan moet je dingen schrappen en anders plannen. Neem regie over je agenda en je tijd. Kun je niet zelf over deze zaken beslissen? Ga in gesprek met je leidinggevende, kom niet met het probleem, maar draag ook mogelijke oplossingen aan en maak er als het even kan een SMART afspraak over.

Kortom: Doelen, afspraken, tijdsdruk en een volle agenda houden je actief en gezond, zolang er een goede balans is tussen dingen die je energie geven en dingen die je energie kosten.

Zorg voor rustmomenten, weet wat je nodig hebt om je op te laden en regel dit voor jezelf.

Ga bijvoorbeeld wandelen in je pauze. Dit is het moment om dat idee nou ook eindelijk eens echt uit te voeren! Een wandeling tijdens je pauze is goed voor je conditie, je humeur, je gezondheid, je energie, je rust en je productiviteit. Geen enkele reden om het niet te doen! Zorg dat er ook tijd is voor ontspanning, je hoeft niet altijd je mails en appjes te lezen. Uit staan is af en toe erg gezond! En denk eens aan een mini vakantie, een weekendje of zelfs al een nachtje weg geeft je in een korte tijd je vakantiegevoel weer terug. Je hoeft niet ver en lang weg te gaan, je hoeft trouwens helemaal niet weg te gaan, af en toe er voor zorgen dat je niks MOET en alles MAG is erg goed voor je.

Zorg net zo goed voor jezelf als voor anderen, dan houd je het moeiteloos vol tot de volgende vakantie!

Vind je het lastig om bovenstaande tips toe te passen in de praktijk? Merk je dat je helemaal niet uitgerust aan het werk bent gegaan, maar dat je zo mogelijk nog vermoeider bent dan voor de vakantie? Of geldt dit voor een collega of medewerker van je? Suzan Vos van Allround communicatietrainingen is gediplomeerd burn out coach. Bel of mail haar en plan een vrijblijvend intakegesprek. Ook kun je denken aan een training Persoonlijke Effectiviteit, waarin aspecten als assertiviteit en time management aan bod komen